EO-presentator Tijs van den Brink gaat drie dagen vasten tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. In een blog zegt hij daarover: “Ik ga iets spannends doen. Althans, dat vind ik zelf. Tijdens de Ramadan (van 26 mei tot 24 juni) ga ik me verdiepen in de leef- en geloofswereld van Nederlandse moslims. Dat doe ik onder andere door met een moslimgezin drie dagen ramadan te houden.”

Van den Brink wil naar eigen zeggen uit zijn eigen ‘bubbel’ stappen en de moslimgemeenschap leren kennen. Daartoe wil hij ook van de gelegenheid gebruik maken om vragen, zorgen en angsten binnen de EO-achterban te bespreken. Hij deed daartoe via Facebook de volgende oproep:

Raja Felgata, eindredacteur van de Kleurrijke Top 100, sprak over een omgekeerde integratie. “Migranten wonen al meer dan 50 jaar in Nederland, waarom nu pas kennismaken? Is het niet makkelijk scoren nu?” De hoofdredacteur van De Kanttekening, Mehmet Cerit, vraagt zich af welk type moslims Van den Brink zal benaderen, de extremen of de grote onzichtbare middengroep?

Enis Odaci plaatst vraagtekens bij de opzet van het programma. Hij zegt daarover: “Het komt op mij over alsof Freek Vonk op Safari gaat door een islamitisch park.” Odaci ziet dit programma als een achterhaald initiatief, dat in de bredere EO-geschiedenis niet het voordeel van de twijfel verdient. “Als je kijkt naar programma’s als Knevel & Van den Brink, De Tafel van Tijs, Dit is de Dag en de teksten die je geschreven hebt… dan is dit nu wel mooie taal, maar waar was je al die tijd?”

Tijs van den Brink pareerde de kritiek met een open opstelling. “Op het moment dat iemand anders vast en ik interview hem daarover dan is het toch anders dan als ik zelf ervaar wat vasten is. Ik wil moslims beter snappen.”

Op de vraag waarom hij nu pas zo’n contact met moslims organiseert, zegt hij: “Dat heeft met mijn sociale context te maken. Ik zit in de kerk, ik woon in een redelijk witte buurt, en dat maakt dat je weinig met moslims in aanraking komt. Dat geldt voor heel veel Nederlanders. Het is onontkoombaar dat mensen vooroordelen hebben, maar dat komt voort uit het feit dat mensen elkaar dus niet ontmoeten, en daarom wil ik dit doen. Ik ga met heel veel plezier die zoektocht maken.”

Meer info?

 

Reageer

avatar
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemde
Nico Lippe
Gast

“Heb je vragen, zorgen, twijfels!” Hoezo open houding? 🙁

wpDiscuz