Hoe voer je in deze tijd een normale dialoog met moslims? Het is een actuele vraag, volgens mij al 15 jaar. Het lukt maar niet om nader tot elkaar te komen. Vaak lopen de emoties hoog op en is het servies na afloop stuk. Daarom geef ik een aantal beginnerstips voor ‘autochtone Hollanders’ om een gezonde dialoog met moslims te kunnen voeren. Ook handig voor gevorderden, overigens. Komt ie:

door: Enis Odaci

  1. Begin nooit een gesprek over jouw probleem met ‘de islam’. Je kunt de islam niet bellen of er een afspraak mee maken. Hij zit niet buiten te wachten op jouw bezoek en heeft ook geen herkenbaar Hollywood-uiterlijk.
  2. Begin nooit een gesprek over jouw problemen met ‘moslims’. Je kunt geen problemen hebben met 1,5 miljard moslims. Bovendien kunnen al die moslims onmogelijk weten wie jij bent en jouw probleem ‘met hunnie’ zal aldus nooit opgelost kunnen worden.
  3. Begin nooit met het spreken over ‘dé sharia’, die zus of zo zou zeggen. Leer Arabisch lezen en schrijven, de exotische klanken reproduceren en citeer vervolgens heel specifiek uit een periode van 1.000 jaar literatuur. Anders kunnen wederom die 1,5 miljard moslims, zie vorig punt, jouw probleem niet oplossen.
  4. Begin nooit met het napraten van de media. Weet je, moslims lezen ook diverse media en ze zullen vrij snel duidelijk laten merken dat ze liever met mensen praten en niet met papegaaien. Nederland is geen dierentuin, laten we wel wezen.
  5. Begin nooit met de stelling dat ‘niet alle moslims terrorist zijn, maar dat wel alle terroristen moslim zijn’. Ik hoef de creativiteit van deze retorische truc eigenlijk niet uit te leggen. Maar vooruit: je leeft nog, dus prijs de Heer!

Als het je lukt om niet in een of meerdere van deze valkuilen te stappen is de weg al een stuk minder bezaaid met rotsen en stenen. Je kunt het dan eens hebben over de buurt, opvoeding van kinderen, opleiding, werk, hobby’s, interesses, reizen, dromen, sport, boeken, leuke ideeën en meer van dat soort banale dingen. Succes! En laat weten hoe het gegaan is.

Reageer

avatar
wpDiscuz