Zwarte Piet wordt Schoorsteenpiet


RTL Nederland gooide op 24 oktober 2016, laat ons deze dag gedenken, een atoombom op de Nederlandse cultuur. Met één persbericht werd een waardevolle Nederlandse traditie opzij geschoven ten gunste van een klagende, zeurende, minimale minderheid. Tenminste, zo wilden rechtse politici ons doen geloven. Nee, het Suikerfeest werd niet opeens verheven tot nationale feestdag, nog niet, maar RTL besloot dat Zwarte Piet voortaan een andere kleur moest hebben. Zwarte Piet zou gewoon Piet worden, met roetstrepen op zijn gezicht, vanwege de schoorsteen. Logisch, zou je zeggen, maar nee: dit was een regelrechte “moordaanslag op het Sinterklaasfeest”. Dat zei VVD-frontman en liberaal in hart en nieren: Witte Zijlstra, ik bedoel: Halbe Zijlstra. Wat er daarna gebeurde met Zijlstra is hét voorbeeld van zelfdestructie. Een analyse in 5 stappen.

Door: Enis Odaci

STAP 1: Haantje de voorste
Gebeurtenis:
RTL Nederland publiceert een persbericht over dé hete aardappel van de laatste jaren: Zwarte Piet zal van kleur veranderen.

Gevolg:
Het VVD-campagneteam besluit, modern als zij is, om heel snel een filmpje, mét ondertiteling, op te nemen waarin Halbe Zijlstra het besluit van RTL Nederland afkeurt. Het bericht werd via Facebook en Twitter al snel trending. “Zo,” moet men bij de VVD gedacht hebben, “we zijn die gladde Geert Wilders lekker te snel af!” Het campagneteam stond niet stil bij het simpele feit dat wie het eerst roept, ook het eerst geschoren wordt. En had Mark Rutte eerder niet gezegd dat Zwarte Piet juist géén staatsaangelegenheid was? Discussie breekt los op sociale media.

STAP 2: Geen overzicht politiek speelveld
Gebeurtenis:
De PVV lanceert razendsnel een concept wetsvoorstel waarin organisaties en instellingen zullen worden gekort als ze het wagen om Zwarte Piet een andere kleur dan zwart te geven.

Gevolg:
Staatsrechtelijk is dit voorstel zo banaal, los van het feit dat de zogenaamd neutrale overheid daarmee racisme bevordert, dat het besluit van RTL opeens bijzonder redelijk en logisch lijkt. Door de onbezonnen actie van de PVV, en haar schare fans op sociale media, werd Halbe Zijlstra en de VVD in het neoliberale Rijk der Belachelijke Kaaskoppen getrokken. Niemand binnen het campagneteam die vervolgens nadenkt over hoe de VVD afstand houdt tot de PVV.

STAP 3: Onderschatting debat-opponent
Gebeurtenis:
Jeroen Pauw nodigt Anousha Nzume uit om die avond bij hem aan tafel te spreken over het RTL besluit. Halbe Zijlstra schuift ook aan.

Gevolg:
Niemand bij het campagneteam die even stilstaat bij de naam Anousha Nzume. Even googelen, mensen. Anousha is voorvechtster van de Zwarte Piet-hervormingsbeweging van het eerste uur. Ze is eloquent, beheerst, betrokken en op dit thema inhoudelijk gepokt en gemazeld. Zeg maar gerust alles wat Halbe eh-eh-eh-eh Zijl-eh-eh-stra niet is. Anousha gaf in haar eerste antwoord Halbe Zijlstra een linkse hoek die niet zou misstaan in de boksring: ze maakte van Zijlstra een nep-liberaal, namelijk iemand die alles deed wat een rechtgeaarde liberaal niet zou moeten doen: (1) overheidsbemoeienis met bedrijfsleven (2) overheidsbemoeienis met culturele initiatieven en (3) individuele/maatschappelijke vrijheid inperken. Jeroen Pauw liet vervolgens een filmpje zien van Mark Rutte, die zei: (4) “Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid.” Zie stap 1.

zijlstra-piet

Klik op deze link voor het televisiefragment bij Pauw.

STAP 4: Persoonlijk verhaal misbruiken
Gebeurtenis:
Halbe Zijlstra zet zijn 8-jarige zoon in als debattruc.

Gevolg:
Het is een beproefde methode in verkiezingstijd – politici die de kloof tussen burger en overheid proberen te overbruggen met persoonlijke verhalen en ontmoetingen met ‘gewone’ mensen. Diederik Samsom doet het. Jesse Klaver doet het. Hillary Clinton doet het ook. Allemaal hebben ze kinderen, vrienden, bekenden die benadeeld worden als iets niet past in het partijprogramma. Maar Anousha heeft ook kinderen, en die zijn gekleurd. Die van Halbe zijn wit. De persoonlijke anekdotes vielen logischerwijs spectaculair in het voordeel uit van Anousha.

STAP 5: Verstand op nul en lippendiarree
Gebeurtenis:
Jeroen Pauw keert zich tegen zijn gast.

Gevolg:
Wie Jeroen Pauw gebakken lucht probeert te verkopen, is gezien als gast. De machtsverhoudingen zijn namelijk uit balans. Jeroen zette met zoveel woorden Halbe Zijlstra neer als slechte acteur. “Ik ken u al langer, en u bent een intelligent man, maar…” Dodelijk. Zijlstra, in het nauw gedreven, kon niet meer helder nadenken. Zijn verstand ging op nul. Het gevolg is dat mensen dan gaan lijden aan wat ik ‘lippendiarree’ noem: een onbeheersbare stroom aan slappe woorden. Ratel, ratel, ratel. Zijlstra probeerde iets te zeggen over het tempo van de traditieverandering en over het gevaar van te snelle verandering voor tere kinderzieltjes. Sophie Hilbrand zette Zijlstra kinderlijk eenvoudig in de hoek en dwong Zijlstra om dan eens duidelijk te maken wat dan het gevaar van een Schoorsteenpiet zou zijn. Dodelijk.

Het zal een onrustige nacht in huize Zijlstra geweest zijn. Het campagneteam zal wel overuren draaien om deze schade weer goed te maken. Mijn voorstel: Zijlstra iets over shariarechtbanken laten roepen vandaag of morgen.

Onder al dit Zijlstra-geweld mag de centrale boodschap niet ondersneeuwen: een traditie met racistische karikaturen is in Nederland weer iets minder racistisch geworden. Zoals Anousha Nzume al zei: tradities blijven vooral in leven als ze mee gaan met hun tijd. Zo is het. Proost dus!

Meer info?

Dit artikel is gepubliceerd op Nieuwwij.nl

Reageer

avatar
wpDiscuz