“Wat vind jij van de Boerkini?”


Ach, mijn ziel. Zoals zo vaak geldt: komkommertijd brengt het beste onzinnige nieuws voort. Ik pleit voor een nieuwe term voor de periode waarin wereldduiders als Jeroen Pauw en consorten op vakantie zijn: boerkini-tijd. We zeggen dan: “het boerkini-seizoen is aangebroken, prettige vakantie allemaal!” Alhoewel, het zou geïnterpreteerd kunnen worden als een oproep om en masse in boerkini naar het strand te hollen. Moeten we niet hebben, vanwege de veiligheid, dus laten we het maar lekker Hollands traditioneel bij de komkommers houden. De boerkini is een probleem, lees ik overal. Het stukje stof botst met onze waarden, onze manier van leven, onze principes. Maar de vraag die boven de markt hangt, of boven het strand, is: wie is ‘ons’?

Odaci-small

Door: Enis Odaci

“Wat vind jij van de Boerkini?”
Ach, Hollandse mannen. Crimefighters, stoere bazen! Wat fijn dat jullie vechten tegen de onderdrukking van de islamitische vrouw. Inspirerend! Jullie schenken massaal geld aan organisaties die projecten uitvoeren ter emancipatie van de moslima’s. Jullie verlenen hulp en ondersteuning in al die lokale blijf-van-mijn-lijf huizen, waar bont en blauw geslagen moslima’s 99% van het cliëntenbestand vormen. Jullie pleiten met petities en referenda voor de inclusiviteit van deze achtergestelden. En in jullie schoolkrant-, weekkrant- tot en met academische publicaties gaat het met een ijzeren discipline consequent over het vrije beschikkingsrecht van die vrouwen, en gelukkig geen enkele keer over de islamitische borsten en billen, die jullie maar niet te zien krijgen.

“Wat vind jij van de Boerkini?”
Ach, Hollandse vrouwen. Feministen oud en nieuw. Heel stoer om te roepen dat het strand gesloten moet blijven voor de boerkini-dragende medevrouw. Ik kan er met mijn onbedekte mannenkop niet bij. Ik vraag me af waarom jullie het geen existentieel probleem vinden als de man, vaak zelfbenoemde Zorro’s, langs politieke weg besluit om een stuk stof te laten functioneren als toegangspas voor het strand. Moeten niet alle vrouwenharen, feministisch of niet, te berge rijzen bij alleen al het idee?! Of is emancipatie in de moderne tijd eenrichtings-emancipatie. Het proces gaat, en zal moeten gaan, van bedekt naar bloot. Een welbekend feministe schreef: “Is het niet schrijnend ironisch dat alle koloniale westerlingen (dus niet alleen de Fransen) eens neerkeken op al die primitieve volken in Afrika die naakt liepen en hun eigen beschaving afmaten aan de manier waarop ze hun lichaam decent bedekten?”

Maar laten we wel wezen. De discussie over de boerkini gaat niet over een stuk stof. Het gaat om islamofobie. De angst voor de islam zit er goed in, zeker in Frankrijk. Het gaat ook om seksisme.

“Wat vind jij van de Boerkini?”
Ach, politici met een dubbele maat. Ik hoorde Franse burgemeesters iets roepen over hygiëne, iets over het beschermen van de Franse identiteit en iets over de liberale samenleving. Ahum, staat u mij toe puntsgewijs te reageren. Punt 1: de zee is een wervelende onhygiënische beerput van oud plastic en drollen van gezonde Franse mannen en manninnen! Een boerkini lijkt mij daartegen prima bescherming bieden. Punt 2: De Franse identiteit. Ja, sorry, maar sinds wanneer is Frankrijk die reclameslogan van vroeger “Du pin du vin du Boursin” ontstegen? Met een beetje goede reclamebureau is daar toch best Du pin, du vin, du Boerkin! van te maken? Nietwaar? Punt 3: De liberale samenleving. Werd die niet in de zomer van 2015 opzij gezet toen de Koninklijke familie uit Saoedi Arabië te gast was in hun vakantieresort in Cannes en vervolgens een halve strand afsloot voor Franse pottenkijkers? Na een beetje protest trok de islamitische Koning zijn geldbuidel en voilà! Uw liberale samenleving faciliteerde een scheiding van strand en staat.

“Wat vind jij van de Boerkini?”
Ach, moslims met een dubbele maat. Ja, ik heb het over jullie, mannelijke hoeders van de familie-eer. Nu opeens komen jullie op voor de zelfbeschikking van jullie gewaardeerde ega? Dat is soms net zo serieus te nemen als een Sywert van Lienden die het volk onderwijst over vluchtelingencijfers. Zullen we elkaar plechtig beloven dat als jullie moeder, zus of dochter wil trouwen met zo’n seculiere Fransman, jullie dan ook opkomen voor het zelfbeschikkingsrecht van de moslima? Of ben ik de discussie aan het sturen? Natuurlijk doe ik dat, om wat luikjes te openen. Ik ben ook moslim, dus ik heb iets meer inside informatie over de culturen en tradities binnen de islamitische oemma, de gemeenschap die helemaal niet zo eensgezind is als men graag doet lijken. Ach, ach, Mohammed, kijk eens wat er van gekomen is.

“Maar serieus, wat vind jij nu van de Boerkini?”
Ik? Ik ben voor de boerkini. De boerkini vormt samen met alle variaties van swimsuits, wetsuits, slipsuits en wat dies meer zij een heuse Rio de Janeiro op het Franse strand. Een kleurrijk Olympisch Team. Een feest van diversiteit. Maar laten we wel wezen. De discussie over de boerkini gaat niet over een stuk stof. Het gaat om islamofobie. De angst voor de islam zit er goed in, zeker in Frankrijk. Het gaat ook om seksisme. De man-vrouw verhouding in heel de wereld is niet zo gelijk als we zouden denken. Er is maar één persoon die gaat over wat de vrouw aantrekt, en dat is de vrouw zelf. Zelfbenoemde religieuze en seculiere hoeders van de vrouwelijke vrijheid, die daaraan diverse mitsen en maren toevoegen: put a sock in it! En het gaat tenslotte om racisme. Want Franse boerkini-dragers zijn gewoon zwemmende Franse burgers. Om toch een deel ervan uit te sluiten van stranden op basis van een stuk stof, is gewoon zoeken naar een stok om mee te slaan. En als je toch een Zorro wil zijn, die de vrouw wil bevrijden van haar eigen keuzes: Google eens op zijn foto. Juist ja, helemaal bedekt! Terug naar mijn beginvraag: wie is ‘ons’? Ik weet het antwoord wel.

Meer info?

Reageer

avatar
wpDiscuz