Licht boven licht


“God is het licht van de hemelen en de aarde. Zijn licht lijkt bijvoorbeeld op een nis met een lamp erin. De lamp staat in een glas. Het glas is zo schitterend als een stralende ster. Zij brandt [op olie] van een gezegende boom, een olijfboom — geen oostelijke en geen westelijke — waarvan de olie bijna [uit zichzelf] licht geeft, ook al heeft geen vuur haar aangeraakt; licht boven licht.” [Koran 24:35, Leemhuisvertaling]

Gastblog door: Arjen Buitelaar

Om God te begrijpen moeten we dieper kijken dan naar wat aan de oppervlakte zichtbaar is. Zijn aanduiding is slechts een woord: Brahma, God, Jhwh, Allah. Zelfs de namen van Zijn eigenschappen raken nog niet aan de essentie.

Kunnen we Hem ooit wel begrijpen? Zullen we de Barmhartige Erbarmer ooit kunnen begrijpen als we zoveel van het tegenovergestelde zien in de wereld om ons heen? De essentie wordt bezoedeld door de kaders waarin Hij wordt gevat. Die kaders vormen masker op masker waardoor het ware gezicht wordt afgeschermd.

We moeten ze afpellen, de schil verwijderen, doorgaan tot de kern van de kern en misschien zijn we dan in staat een glimp van Zijn heldere licht op te vangen.

Eén van die manieren is door onszelf te doorgronden, jezelf kennen is immers God kennen. Hij schiep ons naar Zijn beeltenis en in de kern van onze kern, onze diepste essentie vinden we Hem.

Ook onze eigen schillen moeten we daarvoor afpellen, onze maskers afzetten. Onze eigen verschijning is immers ook die van de kaders waarin we onszelf vatten en gevat worden. Die beginnen met onze naam, ons voorkomen, en gaan steeds dieper tot de kern van onze ziel.

In het leven lijkt het moeilijk voor ons om te doorgronden. Veel makkelijker is het om niet voorbij de maskers te kijken. De wereld lijkt veel begrijpelijker als we alles vatten in kaders, maar tot de essentie komen we niet. Dat geldt ook voor de manier waarop we kijken naar de ander: een naam, een gezicht, een geslacht, een geloof, en vooral anders.

Kijk eens naar de ander en neem zijn maskers weg. Wees niet bang voor wat je eronder aantreft, het wordt alleen maar mooier. Kijk verder dan de kaders en doorgrondt de ziel. Je zal zien dat daarbinnen ook licht schijnt, net als in jezelf, hooguit in een iets andere kleur.


Over Arjen Buitelaar

  • Arjen Buitelaar is religiewetenschapper en (mede-)oprichter van het IMORS. IMORS staat voor Instituut voor Midden-Oosten Relaties en Studies. De medewerkers doen onderzoek naar – en geven desgevraagd advies over – onderwerpen met betrekking tot islam en moslims. Hun kerninteresse ligt bij de sjiitische tak van islam, maar zij zijn daar niet toe beperkt.
  • Daarnaast heeft Arjen, zelf een sjiitische moslim samen met Anne Dijk, een soennitische moslima, de intrareligieuze denktank Su-Shi opgericht. Zij zeggen daarover:
    “Wij zijn een non-profit kennis- en netwerkplatform. De naam Su-Shi is afgeleid van soennisme en sjiisme, maar het platform staat open voor alle moslimstromingen (denominaties) (denk aan salafi’s, soefi’s, ahmadi’s alevieten, etc.) die de intrareligieuze dialoog willen aangaan: de dialoog tussen moslims zelf, in plaats van naar de buitenkant. Wij accepteren en respecteren de veelheid en diversiteit aan interpretaties van de islam. Su-Shi is tevens een format voor activiteiten. Activiteiten die de persoonlijke ontmoeting met elkaar bewerkstelligen, die informatief zijn en die een positief geluid laten horen naar onze samenleving. Su-Shi is constructief van opzet en richt zich op de Nederlandse context. Binnen de sektarische thematiek die het Midden-Oosten momenteel in zijn greep houdt, is het echter wel ons streven om te voorkomen dat uitingen vanuit sektarische strijd zich manifesteren in Nederland. Concreet is het niet het doel om vanuit Nederland het Midden-Oosten te veranderen, maar wel om het Midden-Oosten niet Nederland te laten veranderen.
  • Lees hier een interview met Arjen Buitelaar en Anne Dijk over Su-Shi.

Reageer

avatar
wpDiscuz