S.A.S. Virus


Er is een nieuw virus uitgebroken. Afkorting: S.A.S. En het staat voor Succesvolle Allochtoon Syndroom. Helaas treft het virus voornamelijk de tweede generatie allochtonen, de naam zegt het al. De ziekteverschijnselen zijn ernstig. Die allochtonen, eenmaal geïnfecteerd met het virus, gaan denken dat hun zelf gedefinieerde succes een hele bijzondere prestatie is, niet wetende dat ze in de groep succesvolle autochtonen meer minderheid zijn dan ooit tevoren. Zij geven een boek uit en zijn opeens geslaagd in het leven. Zij trouwen met een niet-allochtoon en zijn opeens gezegend. Zij vervullen een politiek ambt en zijn opeens verheven.

Het SAS-virus veroorzaakt een identiteitsstoornis: de allochtonen denken dat ze seculier autochtoon zijn, omdat ze weten waar Madurodam ligt en wie Willem van Oranje, ruste hij in vrede, ook alweer was.

Een andere bijwerking: SAS-patiënten gaan schoppen tegen hun eigen DNA, namelijk de achterlijke, ondankbare gemeenschap waar hun malle religieuze en ongeletterde generatiegenoten in zijn blijven steken. SAS-patiënten gedragen zich als een paard dat een ongewenste berijder op de rug draagt. Steigeren en hinneken zullen zij, tot ze richting voederbak geroepen worden, gevuld door slimme boeren.

Het medicijn laat helaas op zich wachten. Want het SAS-virus blijkt resistent en neemt telkens weer nieuwe vormen aan. Waar de kans op uitbraak het grootst is, is inmiddels wel bekend: bi-culturele leden van Kamer, Staten en Raden en natuurlijk bi-culturele leden van het Gilde der Auteurs, Columnisten en Opiniemakers.

Bij nader inzien: er is wel degelijk een medicijn, namelijk gewoon normaal doen. Beschuitje in de ochtend, couscous in de avond, muziekje uit Marokko in de auto, W.F. Hermans op het nachtkastje, stemmen op wie je wil, het beste uit alle culturen halen hoe je wil. Het is allemaal rijkdom. En o ja, laat mensen die je zo bijzonder ver ontstegen bent gewoon in hun waarde. Zul je zien dat ze jou ook in je waarde laten.

Reageer

avatar
wpDiscuz