April 2016 is de Maand van de Filosofie. In het radioprogramma Het Vermoeden (EO) klinkt het thema van dit jaar, ‘Over de grens’, door. Vier gasten vertellen om beurten over hun gedachten bij dat thema. Het april-team van theologen en voorgangers bestaat uit Barbara Zwaan, Alleke Wieringa, Cor Ofman en Enis Odaci. De presentatie is in handen van Marleen Stelling.

Vier vragen aan Enis Odaci:

Wat is je meest goddelijke ervaring ooit?
Ik ben misschien te rationeel ingesteld om het label ‘goddelijk’ te gebruiken. Gelijktijdig geloof ik dat de mens Gods beste instrument is en dan gebeuren er wonderlijke dingen. In contact met mensen heb ik zo bezien vele bijzondere, intieme, vreugdevolle en kwetsbare ervaringen mogen beleven. Wanneer ik op die ervaringen terugkijk, zie ik Gods hand erin. Want waar twee mensen samen in Zijn naam komen, is hij de Derde, nietwaar?

Heb je een roeping?
Ik heb deze vraag tijdens mijn jongere jaren proberen te antwoorden, maar het antwoord liet op zich wachten. Ik zeg nu eerder dat ik zoekende ben, dat geeft rust. Daarbij weet ik mij wel gedragen door een liefhebbende God, die hopelijk mijn zoektocht soms op een goede manier in de war gooit.

Wat mag weg uit je traditie?
Een levensgroot dogma dat een levenslustige, veilige en zinvolle samenleving in de weg staat is toch wel de claim op de exclusieve heilige waarheid. We gunnen elkaar nog te weinig een gedeelde weg naar het heilige, of het nu tussen de ene en de andere gelovige betreft, of gelovigen en niet-gelovigen onder elkaar. Dit denken mag dus weg uit meerdere tradities.

Wat is onopgeefbaar (bijv.: uit je traditie, gedachtegoed, visie)?
Onopgeefbaar is de persoonlijk relatie tussen mij en God. Dat is een relatie die niemand mag claimen, die niemand mag beoordelen en die niemand mag bespotten. Het is de ultieme relatie, die zich natuurlijk in rituelen manifesteert, maar die zich ook in het allerkleinste en aller intiemste manifesteert, wanneer bijvoorbeeld niemand je hoort of gadeslaat. Dat is een unieke rijkdom.

Meer info?

Reageer

avatar
wpDiscuz