Onlangs kocht ik een mooie zwarte hoed. Ik kocht ook een bijpassende zwarte jas die net tot over mijn middel reikt. Grote zwarte knopen, brede kraag. Mijn vrouw, naar wie ik per definitie te luisteren heb wanneer het kledingaankopen betreft, besloot dat er een sjaal ontbrak. Mijn tere, kwetsbare keel moest in deze koude maanden zo stijlvol mogelijk beschermd worden, en dus kocht ik er maar een zwartgrijze sjaal bij. Toen ik in de spiegel keek, zag ik een detective staan. Mijn vrouw zag in mij een besnorde, Turkse variant van George Clooney! Nu wil het geval dat elke keer als ik deze combinatie van hoed, sjaal en jas draag, ik vanzelf in de detective-modus schiet. Ik ga dan opeens vragen stellen, alsof er een misdaad opgelost moet worden. Onlangs besloot ik een van de grotere en actuele mysteries op te lossen. Ik wilde namelijk de Bezorgde Burger vinden (m/v).

Wie is toch die Bezorgde Burger? Velen noemen hem ook wel de ‘Boze’ Burger, maar dat maakt hem bij voorbaat een slecht mens. Zover ben ik nog niet. Heeft hij misschien bepaalde uiterlijke kenmerken, zoals een permanente frons op zijn voorhoofd? Of is het een kettingroker, vanwege de bezorgdheid? Misschien herkennen we hem wel aan zijn nagels, omdat hij er vanwege de stress voortdurend op bijt? En stel dat hij géén uiterlijke kenmerken heeft, hoe herkennen we hem dan? Aan zijn woorden? Zegt hij heel vaak “eeuh?” Of likt hij misschien voortdurend zijn lippen? Hoe dan ook, alle media besteden aandacht aan hem. Omdat ‘de politiek ver van de Bezorgde Burger af staat.’ Omdat ‘de vluchtelingen hem bedreigen.’ En ‘omdat de islam hem angst aanjaagt.’ Kortom, sla de krant open, zap langs de televisiekanalen, scroll door je Timeline, en je ziet en leest voortdurend over de Bezorgde Burger.

Tijdens het afrekenen van een pak gevulde koek keek de kassamedewerkster, die een hoofddoek droeg en vuurrode nagels had, mij indringend aan. Ze leunde naar voren en fluisterde: “Ik weet wie je zoekt. Hij is overal. Je herkent hem niet aan zijn uiterlijk, want hij neemt vele vormen aan.” Zij knikte. Ik knikte. Met deze nieuwe tip op zak, zette ik mij in de auto en schoof mijn hoed iets omlaag, zodat ik voor de buitenwereld onzichtbaar werd. Ik gluurde naar de voorbijlopende mensen. Ik zag allemaal potentiële Bezorgde Burgers, maar kon hem nog steeds niet goed aanwijzen. Nee, hier zou ik hem niet tegenkomen.

De Boze, Bezorgde, Bedroefde of Belazerde Burger als fenomeen bestaat helemaal niet.

Ik reed naar een sjiek hotel in de buurt. Hier gaf een bekende wetenschapper een lezing over het vluchtelingenvraagstuk. Ik vond een stoeltje op de laatste rij, zette mijn kraag op en tuurde over de hoofden van de aanwezige gasten. Het was afgeladen vol. Een jongeman naast mij tikte mij aan. “U bent op zoek naar de Bezorgde Burger, nietwaar?” Ik knikte. Hij knikte. Toevallig had hij ook een hoed op. Na de lezing stelden de gasten allerlei moeilijke vragen. “Waarom moeten we ons aan de wet houden? Wij kunnen die toch veranderen!” De vragensteller had een permanente frons op zijn voorhoofd. “Waarom kunnen we niet gewoon zeggen: geen moslims meer in dit land! Je kunt toch geen enkele wolf tussen schapen loslaten?” Deze vragensteller had ook een permanente frons op haar voorhoofd. Elke volgende vragensteller had een moeilijke vraag én een frons op zijn of haar voorhoofd.

Ik ontdekte: de Bezorgde Burger was niet één persoon, nee, hij was een hele zaal! Een hele straat! Een hele stad zelfs! En waarschijnlijk ook een groot deel van het land. Ik kreeg het opeens warm, maakte mij klein en liep naar het toilet om water op mijn gezicht te sprenkelen. Ik keek in de spiegel en tot mijn grote schrik zag ik dat op mijn voorhoofd een diepe frons was getekend. Verdorie, was ik nu ook al een Bezorgde Burger? Nee, ik zette mijn hoed maar weer af. De Boze, Bezorgde, Bedroefde of Belazerde Burger als fenomeen bestaat helemaal niet. Hij denkt dat hij bestaat, maar hij is slechts een onderbuikgevoel, door de media gelanceerd als de wil van het volk en daarmee een troebele hersenschim. De echte bezorgde burger, die heeft geen profiel, die vind je namelijk overal.

UPDATE:
Nieuwwij-redacteur Tanja van Hummel schreef een (filosofisch) weerwoord.

Meer info?

Reageer

avatar
wpDiscuz