VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt in Trouw van 19 februari dat Nederlanders weer moeten opkomen voor hun manier van samenleven. Daar horen geen concessies meer bij. Dat hele idee van een multiculturele samenleving moet maar eens de prullenbak in. De Nederlandse normen en waarden zijn dominant en die zal Zijlstra verdedigen door iedereen te ‘corrigeren’ die daar andere ideeën bij heeft. Ook vluchtelingen.

Dit interview heeft voor flink wat opschudding gezorgd. Journalist Abdelkarim el-Fassi was heel uitgesproken in zijn antwoord: “Fok joe, Zijlstra!” Op sociale media regende het protesten en bezwaren van mensen. De algemene toon van die reacties was dat Zijlstra wel heel opzichtig hengelt naar de PVV als regeringspartner nu het steeds waarschijnlijker wordt dat Wilders de grootste partij wordt bij de volgende verkiezingen. Anderen riepen weer dat de VVD godzijdank ‘uit de kast’ kwam met hun afkeer van de multiculturele samenleving. Zijlstra kon dus ook rekenen op veel steun. Eindelijk was de VVD aangehaakt op de realiteit.

In Nederland coalitieland is het ‘midden’ geluid dus overgeleverd aan het populisme.

Waarom leveren Zijlstra’s opmerkingen zo’n storm aan emoties op? Wilders roept toch al jaren precies hetzelfde? Ik vrees dat het te maken heeft met het sluimerende besef dat de populistische krachten in de samenleving definitief de overhand krijgen. Er lijkt geen weg terug naar een neutraal gewenst midden. Als Wilders radicaal rechts is, dan heeft hij in Zijlstra nu een ideologische partner, met het PvdA in coalitieverband vlak ernaast. De christelijke partijen SGP, CDA en ChristenUnie hebben op het thema islam, niet geheel verrassend, duidelijk de christelijke signatuur van de Nederlandse samenleving benadrukt. De SP en GroenLinks blijven dan over als ‘linkse’ partijen. Alleen D66 heeft het imago van een verbindende middenpartij. Deze partijen zijn echter seculier in hart en nieren, dus het opkomen voor religieuze pluriformiteit zal, met een mogelijke regeringsdeelname in zicht, voor hen nooit een halszaak worden.

In Nederland coalitieland is het ‘midden’ geluid dus overgeleverd aan het populisme. Dat betekent dat de komende jaren getekend zullen worden door een regeringscoalitie die moslims onderwerp zal maken van beleid, wetgeving en bijbehorende uitvoering. Ondertussen worden in de media feiten ingehaald, voorafgegaan zelfs, door beeldvorming en opinies, die op hun beurt weer eigen waarheden creëren. In een dergelijk politiek- en mediaklimaat, waarin de islam en moslims steeds meer als onverenigbaar worden gezien met Nederlandse normen en waarden, is de enige terugvaloptie van moslims het gezond verstand van de man of vrouw op straat. Een wankele basis.

De islam is geabstraheerd tot een anonieme en homogene massa mensen, met een in wezen gevaarlijke politieke ideologie als basis.

De populistische geest lijkt voorgoed uit de fles. Wilders kon men nog wegzetten als een enkeling, ook al geniet hij veel aanhang in het land. Als partijen als de VVD, geflankeerd door de PvdA en de christelijke partijen, openlijk spreken over de gevaren van (delen van) de islam, of de gevaren die (islamitische) vluchtelingen opleveren voor onze manier van leven, dan is de islam als probleem een politiek feit. Wat nu Nederlandse normen en waarden zijn, is niet meer relevant. Wat de reden is voor de toestroom aan vluchtelingen is niet meer relevant. Wat moslims in Nederland zelf doen om de rotte appels uit hun gemeenschap aan te pakken, is niet meer relevant. De islam is geabstraheerd tot een anonieme en homogene massa mensen, met een in wezen gevaarlijke politieke ideologie als basis. Die mag dan ook politiek worden aangepakt, ter ‘verdediging’ van een evenzo anonieme en homogeen gemaakte groep Nederlanders.

2017 lijkt het jaar te worden van het meest rechtse kabinet dat Nederland ooit gekend heeft. Wat dat zal opleveren aan wet- en regelgeving baart Nederlandse moslims tot in hun vezels zorgen. Het is de vraag of zij definitief en per definitie politiek verdacht zullen zijn vanwege hun bron van zingeving. Of ze daarbij dezelfde dromen en zorgen hebben als elke andere Nederlander zal dan niet meer tellen. Hopelijk wordt het tegendeel bewezen.

Meer info?

Like Humanislam op Facebook.

Reageer

avatar
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemde
Arthur Kooyman
Gast
Arthur Kooyman
Ik vind dit stuitend. Ik woon als Christelijk georiënteerde kaaskoop in een wijk met 90% moslims en heb nog nooit een probleem gehad met deze godsdienst. Integendeel. Mensen zijn bijzonder sociaal hier. Op een vrijdag kreeg ik van mijn groentenboer (hij stelde dat hij naar de moskee geweest was en iets goeds moest doen), een hele schaal fruit voor niets. ??? Ook dat is de Islam. Ik heb al jarenlang een fantasie: Wilders wordt de grootste en ik schrijf een boekje, als NL, als kaaskop, als Christen: “Wat is er mis met ons?” Leve de multiculti samenleving! Liberalisme komt van… Lees meer »
wpDiscuz