Ik dacht: waarom begin ik deze column niet met een gebed? Komt ie: “Mijn Heer, verlos ons van de Opiniemaker!” Heer en Opiniemaker schrijf ik allebei met een hoofdletter. Waarom? Omdat de Heer voor vele mensen de Waarheid vertegenwoordigt. En de Opiniemaker dient zich aan als een nieuwe Heer, een moderne waarheidsverkondiger. De Opiniemaker heeft niet zomaar een mening, ben je gek, Hij is de nieuwe specialist, de nieuwe deskundige. Hij leest indrukwekkend veel – wetenschappelijke rapporten, boeken, internationale kranten, bedenk het. Hij leidt debatten met prominente gasten en heeft een eigen blog waar Hij de broodnodige kritische vinger aan de maatschappelijke pols houdt. Als Híj het niet doet, wie dan wel? De politiek? Ach, die kijkt alleen maar weg.

De Opiniemaker is alziend, alhorend. Transcendent. Dat Hij toevallig vaker wel dan niet een Bekende Nederlander is (let weer op de hoofdletters), is natuurlijk heel mooi meegenomen. De Schepper van meningen heeft een podium nodig, dat beantwoordt aan Zijn status. Het gesprek op straat is Hem te min. De caféborrelpraat is Hij ontstegen. Een debatje in de lokale bibliotheek irriteert Hem. De Opiniemaker moet door zoveel mogelijk ogen, zoveel mogelijk oren, en zoveel mogelijk collega-wannabe-opiniemakers gezien worden. Alleen dan kan Hij Zijn autoriteit vestigen in de dorre, uitgestrekte woestijn van Opiniemakers. Dat platform bestaat gelukkig en heet: De Hemel Draait Door.

Wil je woorden vinden bij jouw onderbuikgevoelens? Ook geen probleem, bij De Hemel Draait Door zijn vele vlot gebekte buiksprekers welkome gast aan de gezellige borreltafel.

Deze Talkshow is ook alomvattend, alles overheersend en allesbepalend. Wil je weten op welke politieke partij je moet stemmen? Kijk naar De Hemel Draait Door. Daar komen de fractievoorzitters allemaal langs en lepelen ze hun saaie politieke programma’s in een keurige soundbite op. Wil je weten naar welke muziek je moet luisteren? Geen probleem, in De Hemel Draait Door pingelen en strijken topartiesten van de toekomst op duivelse gitaren en heilige violen. Wil je woorden vinden bij jouw onderbuikgevoelens? Ook geen probleem, bij De Hemel Draait Door zijn vele vlot gebekte buiksprekers welkome gast aan de gezellige borreltafel. En als je van de opgetrokken wenkbrauw bent, of de hoge neus, dan kijk je ook naar De Hemel Draait Door, waar het decor aangepast kan worden aan stropdassen, peperdure monturen en mantelpakken.

We leven in tijden van entertainment. We leven in tijden waarin we graag anderen horen zeggen wat wij moeten denken. Stel je nou eens voor dat kranten, radioshows en televisieprogramma’s zich vooral zouden bezighouden met het weergeven van feiten en achtergronden bij die feiten. En dat er daarna heel consistent hoor- en wederhoor toegepast wordt als die feiten geduid moeten worden. Dat is nu de Hel voor de Opiniemaker. De Opiniemaker gaat het liefst in debat met een andere Opiniemaker, zodat degene met de scherpste tong het debat voor zich kan winnen. De Hel bestaat voor de Opiniemaker uit een boel gouden kalveren, zoals Nuance, Feit, Geduld, Wederhoor en… de Wetenschap. Het zijn afgoden die doelbewust aan Zijn stoelpoten proberen te zagen. In een tijd waarin mensen steeds vaker schuldig zijn tot het tegendeel door henzelf bewezen is, past ons daarom maar één gebed: “Mijn Heer, verlos ons van de Opiniemaker!” En tussen haakjes: deskundigen aller Nederlanden, verenigt U!


Meer info?

 

Reageer

avatar
wpDiscuz