Of ik een islamitische blik op het christendom van nu kan geven. U raadt het al, geachte lezer: ik ben de moslim, en u bent waarschijnlijk een nieuwsgierige christen. Het is natuurlijk een geweldige strikvraag, want in essentie onmogelijk te beantwoorden.

Mijn beleving van de islam is namelijk nooit gelijk aan de beleving van elke andere moslim. Voor de ene moslim ben ik veel te vrijzinnig, voor de andere moslim ben ik weer veel te extreem. U herkent het vast wel in uw eigen traditie. Afvalligheid en vrijzinnigheid zijn broeders, in elk geloof. Commentaar geven zal in deze reeks dus vooral een persoonlijke kwestie zijn.

Met deze disclaimer in onze binnenzak, gaan we op reis. Als dan een moslim en een christen bij elkaar komen, in het echt, of in schrijfvorm, dan is de Ene Vraag onvermijdelijk. Het is de vraag der vragen. De Alpha van alle openingen. Namelijk: “wat vinden jullie moslims van Jezus?” Of, sjieker geformuleerd: “wat zegt de islam over Jezus Christus?” Dat is op zich een mooie vraag, maar spannender is het effect van het antwoord. Er is naast de Ene Vraag ook het Ene Antwoord! De Omega van alle antwoorden. Dat (islamitische) antwoord luidt: “Jezus is niet de Zoon van God, en hij is ook niet Een van Drie.” Zo zijn de Ene Vraag en het Ene Antwoord door de eeuwen heen broeders geworden. En zoals in de allerbeste broederrelaties voorkomt: dat gaat een keer mis.

Ik heb mijzelf aangeleerd om een Andere Vraag te stellen, en een Afwijkende. Dat levert altijd nieuwe inzichten op. Vergelijk het met een snelweg en de bijbehorende afslagen. Waar de snelweg ons heen leidt is vanaf het begin al duidelijk. Het wordt spannend als we een onverwachte afslag nemen en waarvan we het eindpunt niet kennen. Of vergelijk de dialoog tussen christendom en islam met een boomstam. We houden ons kunstmatig vast aan deze stam en doen alsof we elk de waarheid omarmen. Misschien moeten we de stam achter ons laten en gaan zitten op de takken van de boom. Dat levert wederom een andere blik op de wereld op, maar het geheel wordt wel heel wiebelig, nietwaar? Bij de verkeerde vraag of het verkeerde antwoord bestaat de kans dat de tak vanwege het gewicht van ons ongemak breekt. Vervolgens tuimelen moslim en christen samen, wederom gebroederlijk, in onderlinge twist naar beneden.

U begrijpt, de stam is het jodendom. Christendom en islam zijn de loten aan die stam. Het is een feit dat in de relatie tussen islam en christendom vrijwel altijd deze derde partij vergeten wordt. Als we dat goed tot onszelf laten doordringen, ontstaan nieuwe vragen. Dan zien we dat Jezus een controversieel figuur is. Zowel voor joden als voor moslims is de mens, de profeet, de Zoon, de godheid zelve, een bron van twist. Jezus draagt niet alleen de last van het Kruis, hij draagt ook het gewicht van de interpretatie van zijn geloofsbroeders met zich mee. Joden zien hem niet als Verlosser. Moslims zien hem niet als incarnatie van God. Mijn hemel.

Een alternatieve vraag die ik in deze moderne tijd heb over het moderne christendom zou dan zijn: waarom wel hele dikke maatjes met joden, en minder dikke maatjes met moslims? Ter geruststelling, deze vraag komt niet voort uit jaloezie, of uit pesterij, maar betreft een geloofsvraag: noch de joden, noch de moslims onderschrijven immers de moderne interpretatie van Jezus. Om in de christelijke Jezus te geloven moeten christenen er heilig van overtuigd zijn dat moslims én joden ongelijk hebben. Dat zijn mooie Andere en Alternatieve Vragen. Maar uiteindelijk zijn het vragen die helemaal nergens toe leiden. Ze bevatten een verborgen waarheidsclaim. Ze leiden tot uitspraken van wie wel of niet gelijk heeft en leiden daarmee tot een rangschikking van tradities. Mag het eigenlijk niet zo zijn, dat Jezus al datgeen is wat mensen hem toekennen? Dat joden, moslims én christenen gelijk hebben? Dat is nu eens een Mooie Vraag.

Meer info?
Christenen hebben vaak een duidelijke mening over de islam, maar hoe zit het eigenlijk andersom? Daarom vroeg de website Zinvloed.nl mij om eens naar dat Nederlandse christendom te kijken. Dit is deel 1 uit de reeks op Zinvloed.nl: Waarom zijn er drie soorten Jezus? Like Humanislam op Facebook

Reageer

avatar
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemde
Hanneke Arts-Honselaar
Gast
Bedankt Enis! Allereerst voor je mooie artikelen. Ze brengen op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier aspecten van de islam en de relatie tussen islam en christendom in beeld. Ik lees ze graag! Bedankt ook voor dit artikel. Het is mijn ervaring dat de dialoog op basis van waarheidsclaims vastloopt in stellingnames. Om met elkaar in gesprek te blijven denk ik graag aan een diamant met meerdere facetten. Ieder facet biedt een ander perspectief op de Ene Waarheid die iedere religie overstijgt. We belichten allemaal slechts één perspectief op die Ene Waarheid. De facetten staan naast elkaar, niet tegenover elkaar. Van… Lees meer »
Marco Bartels
Gast
Marco Bartels
Beste Enis, Mooi verhaal heb toch wel een paar opmerkingen uit de geschiedenis van Nederland. Ikzelf practizeer het Rooms Katholieke geloof helaas niet actief maar op feestdagen. En ons geloof heeft jaren in onmin geleefd met het protestants geloof. Bijde christelijk maar waar ik vind de protestanten extremer zijn. Kort voorbeeld hoe het mijn is uitgelegd protestanten werken niet op zondag mogen dan bijvoorbeeld geen auto rijden omdat als je ongeluk krijgt je dan mensen verplicht te werken op de rustdag de zevende dag zondag dat god bepaald heeft dat het de rustdag was/is. En protestanten hebben geen beelden omdat… Lees meer »
wpDiscuz