Beste Jesse,

Zo, dat was een hele opluchting, nietwaar? Eindelijk mag je jezelf politiek leider van GroenLinks noemen. Daar waar Jolande Sap en Tofik Dibi moesten opboksen tegen de gevestigde groene orde, werd voor jou de rode loper uitgerold. Je hebt achter de schermen hard gewerkt aan draagvlak, staat bekend als een ‘echte’ GroenLinkser, en je ziet er ook nog eens goed uit. Commercieel aantrekkelijk, hoorde ik laatst iemand zelfs zeggen. Bah, de tijdgeest.

À propos, de tijdgeest. Je presenteerde jezelf als fris geluid, maar wel in tandem met de oude rot Bram van Ojik. Mooi om te zien hoe jullie als vertegenwoordigers van oud en nieuw met een uitgekiende mediaknal de nieuwe periode voor GroenLinks hebben ingeluid. Ik zou er bijna een potje illegaal vuurwerk voor afsteken. Deze tijd, jouw tijd, staat te veel in het teken van de ‘economisering’ van de samenleving. Mooi gevonden: E-co-no-mi-se-ring. Laat het woord een paar keer over je lippen gaan en het wordt bijna een rijm. We moeten elkaar weer als mensen leren zien.. Stop de economisering! We moeten het milieu niet altijd maar willen kwantificeren, maar staan voor het principe… Stop de economisering! We hebben meer overheid nodig, het neoliberalisme breekt alle sociale structuren af… Stop de economisering! Je zult het met deze leus goed doen op menig marktplein en in menig televisiedebat. Misschien drijft jouw komst eindelijk Diederik Samsom en Emiel Roemer in elkaars armen. Alhoewel, het is en blijft de PvdA hè? Ik hoorde dat Diederik en Emiel elke dag de Van Dale uitpluizen, op zoek naar woorden die lijken op economisering.

Sta me echter een klein puntje van kritiek toe. Je hebt het gehad over je afkomst, over je toekomst, over je politieke ambitie, over je tomeloze inzet en energie. Mooi, prachtig, maar waarom lukt het GroenLinks maar niet om de politiek te verrijken met woorden die er echt toe doen? Je bent tegen de economisering van het land, akkoord, maar wat is dan het tegengestelde van dat woord? Is jouw antwoord: meer windmolens? Meer overheid? Meer sociale cohesie? Deze woorden zijn natuurlijk uitermate geschikt voor het nieuwe partijprogramma, maar ze verhullen niet waar GroenLinks in mijn optiek al jaren last van heeft: de afwezigheid van een ziel. Wat is jouw ziel, Jesse?

Wat zijn jouw normen en waarden? Wat is voor jou heilig? Kun je in een seculiere politieke partij iets met woorden als barmhartigheid, genade, vergeving en zingeving? Ik ben wel nieuwsgierig naar wat jouw gedachten zijn over woorden als offer, missie en dienstbaarheid? Haat jij eigenlijk dingen in het leven en zo ja, welke normen en waarden worden dan geweld aangedaan? Neem jij jouw ziel mee als het over de verdeling van miljarden gaat tijdens onderhandelingen met die handige Rutte en Pechtold? Of is het toch weer nieuw wijn in oude zakken?

Hoe dan ook, ik wens je veel succes. En veel, heel veel inspiratie.

Meer info?
Deze column verscheen in het juli-nummer 2015 van De Linker Wang.

Reageer

avatar
wpDiscuz