Ik heb de afgelopen periode veel mensen gesproken, debatten gevoerd en hier en daar wat gepubliceerd over de “dialoog” tussen moslims en “de rest”. Ik zeg het maar zoals het voelde. Dit wij/zij denken is geen sluipend proces meer, maar inmiddels een niet te ontkennen realiteit. Ik merkte een niet eerder gevoelde irritatie in mij opborrelen toen een belezen man, op leeftijd weliswaar, zomaar riep dat vrouwen met een hoofddoek bij hem een gevoel van agressie oproepen. En niet alleen hij, maar “30% van de Nederlandse bevolking”, de PVV stemmers dus. Tja, daar sta je dan.

Ik adviseerde hem een bezoek aan de psycholoog en een cursus empathisch inlevingsvermogen.

Later, onderweg naar huis, dacht ik bij mezelf: dat had ik anders moeten aanpakken. Hoe dan? Nou, door bijvoorbeeld niet meer de avond te beginnen over de islam, maar gewoon over ons leven. Over hoe de dag verlopen is. Over mijn beroep bijvoorbeeld: verkeerskunde. Verkeerskunde is nu eenmaal een mooi beroep, het brengt mensen van A naar B, van herkomst naar bestemming. Zit veel symboliek in.

Ik was eerder die dag al geïrriteerd door het lezen van interviews met Hirsi Ali, die nieuwe labeltjes had bedacht voor moslims: “Medinamoslims, Mekka-moslims en Dissidente moslims”. Hoe bedenk je het. Wel mooi overzichtelijk en het zorgt ervoor dat de complexiteit van de islamitische wereld en het eigen falende optreden daarin vakkundig gemaskeerd wordt. Arabisten, media, gingen natuurlijk doodleuk mee in dat frame. “Een nieuwe bijdrage aan het hervormingsdebat van de islam”, werd Hirsi Ali’s boek genoemd. De hervorming van de islam is pas gelukt als het lijkt op de hervorming van het christendom. Ofwel, weer bestaat de oplossing van het probleem uit het opleggen van ons denkkader, onze identiteit, als superieur model, aan de ander, de moslim.

Terug naar de hoofddoek en de agressie van die willekeurige man. De hoofddoek staat voor hem symbool voor het anders zijn van de ander. En dat wordt gewaardeerd als onwenselijk, als irritant. De vraag waarom de ander in hemelsnaam moet lijken op jou, is misschien relevant, maar een luie vraag. De werkelijke vraag wordt niet gesteld en blijft daarmee onbeantwoord: hoe behoudt en stimuleer je een samenleving waarin iedereen anders is, mag zijn en gewaardeerd wordt om zijn anders zijn. In woord, daad en beleid. In zo’n samenleving is superioriteit een achterhaald begrip, is hervorming van godsdiensten een persoonlijke zaak en is de wet voldoende bindend en verbindend voor ons allen.

Meer info?
Dit artikel is op 23 april 2015 gepubliceerd op de websites van Moslim Vandaag en Republiek Allochtonië.

Reageer

avatar
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemde
no double standard
Gast
no double standard
Mogelijk zal dhr Enis Odaci eens moeten gaan denken aan een cursus empathisch inlevingsvermogen. Het hoofddoekje riep bij de belezen man op leeftijd agressie op. Maar waarom? Vanwege die hoofddoek? vanwege het “anders zijn” ? Ik vermoed van niet. Zou het kunnen zijn dat de hoofddoek iets vertegenwoordigt dat haaks staat op een westerse democratie die in Nederland sinds Thorbecke oa. de scheiding tussen kerk en staat regelt maar ook bijvoorbeeld die andere grondrechten van burgers ( zoals bijv. het gelijkheidsbeginsel tussen man en vrouw etc.) Thorbecke heeft niet beoogd een scheiding tussen moskee en staat in de grondwet vast… Lees meer »
no double standard
Gast
no double standard
In uw reactie met betrekking tot uw column over hoofddoeken en agressie wenst u gezamelijk na te denken over hoe democratische waarden samen kunnen gaan met religieuze belevingen. Voor wat betreft de christelijke belevingen lijken hier( uitgezonderd een paar uiterst conservatieve SGP’ers) geen fricties te ontstaan. M.b.t. navolgers van de wetten van Allah ligt dat mijns inziens anders. Van belang is dat de westerse democratie juist ontstaan is vanuit o.a. het christendom . Binnen de veelheid aan stromingen van de Islam is deze staatsvorm nooit tot ontwikkeling kunnen komen vanwege de eenvoudige rede dat Allah democratie niet tolereert. Zodra een… Lees meer »
wpDiscuz